11.45pm
Bismillah.
Resipi berikut di petik dari perkongsian madame Shameemah Rasulboy. Ia sesuai untuk anda yang mengutamkan kesihaatan. Ia bebas gluten dan dirumus dari bahan2 yang sihat.
KUIH BINGKA KAYU
Ingredient (A)
1500 g net weight of grated tapioca / 1500 g ubi kayu parut /
60 g tapioca flour / 60 g tepung ubi
2 eggs / 2 biji telur
300 ml concentrated coconut milk / 300 ml santan pekat
400 ml diluted coconut milk / 400 ml santan cair
Ingredients B
250 g Palm Sugar/ 250 g gula Melaka
150 g white sugar / 150 g gula putih
1 tsp salts/ 1 sdt garam
100 ml screwpine juice / 100 ml air pandan
- Boil ingredients B and sieve / Masak semua bahan (B) dan tapis.
- Mix ingredients (A) together and combine with mixture (B) / Campurkan semua bahan (A) dan satukan dengan bahan (B),
- Line a cake tin with banana leaf and pour mixture into the 9 x 9 tin. /Alaskan dulang pembakar dengan daun pisang.
- Steam it for 30 minutes over hight heat./ Tuangkan adunan dan kukus dahulu kuih selama 30 minit.
- Remove tin and bake in a preheated oven at 170 C for 20 minutes to brown the surface./Alihkan dan bakar kuih dengan oven pada 170 C selama 20 minit.
- Cool Well before cutting. / Sejukkan dahulu sebelum potong.
No comments:
Post a Comment